kolmapäev, 5. oktoober 2016

Mida teha kasutatud raamatutega?


Reaalselt turuna töötavaid müügikeskkondi internetis on vähe, kui me räägime eestikeelsete raamatute müümisest. Toon välja suuremad portaalid, kus on võimalik oma vanu raamatuid müüa. Jätan siit praegu välja kõik Facebooki grupid, kuna pole suutnud nendega järge pidada.

Kõige suurem ja  toimivam on hetkel Osta.ee. 2016 aasta sügise seisuga on seal müügil stabiilselt üle 50.000 raamatu ja teksti kirjutamise hetkel oli neist ostupakkumise saanud peaaegu 1000. Seega on nii ostjaid, kui müüjaid.  Oksjonite lisamine on kas tasuta või kuni 16 eurose hinna puhul 6 senti ühe müügi kohta. Kallima alghinna puhul on alustustasu suurem, alates 19 sendist. Lisaks rakendub oksjoni lõpphinnale kuni 9% teenustasu. Portaali kasutajad saavad peale toimunud tehingut jätta teineteise kohta hinnangu, mis kajastab iga kasutaja reitingus.

Teistest kuulutuste portaalidest on enim raamatuid Kuldses Börsis, aga sealses ligi 40000 raamatukuulutusest on suurem osa paari kasutatud raamatute poe omad. Seega on see kindlasti koht, kust otsida vajalikku raamatut.  Kuulutuse lisamine on tasuta.

Kuulutusteportaali Soov raamatute valik on kirjutamise hetkel poole tuhande kandis. Kuupäevade järgi on näha, et kuulutusi lisandub iga päev.  Kuulutuse lisamine on tasuta.
Kuulutusteportaalis

Okidoki.ee lehel on müügil pea 3000 raamatut, nendest üle 2000 on venekeelsed. Kuulutuste lisamine on tasuta ja samuti on näha, et kuulutusi pannakse üles järjepidevalt.  Nagu Osta.ees, nii ka siin saad jätta peale tehingu toimumist tagasisidet teise osapoole kohta.

Veidi teistsuguse lähenemisega on ainult raamatutele keskendunud Libplanet.com. Peale konto registreerimist saad siia raamatuid müüki panna tasuta, aga pead arvestama, et portaal lisab enda protsendi ja raamatut müüakse 20-30% kallima hinnaga. Libplanetis on müügil üle 3000 raamatu, neist praeguse seisuga 1850 vene, 850 eesti ja ülejäänud inglise, prantsuse ja muudes keeltes. Hetkel uusi raamatuid ei olnud ja nende sotsiaalmeedia kanalites on mõnda aega olnud vaikus, siis pole päris kindel, kas ja kuidas nad hetkel töötavad.


Oksjoniportaalidest uusim Bid.ee on praegu veel nii värske, et seal on müügil vaid mõnikümmend raamatut. Kui arvestada viimaste kuude jooksul osta.ee müüjaid tabanud pahameele tormi, võib arvata, et see arv siiski suureneb märgatavalt. Nii oksjoni, kui kuulutuse avamine on tasuta, maksta tuleb eduka tehingu pealt 5%. Ka siin saavad kasutajad teineteise kohta tagasisidet jätta. Bid.ee on siin nimekirjas rohkem avansiks, sest konkurents oksjonikeskkondade turul on igati teretulnud.

Kõik kommentaarid nii nende keskkondade, kui mainimata jäänute kohta on teretulnud. 



SAMAL TEEMAL: Aga mida veel teha kasutatud raamatutega?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar