pühapäev, 23. oktoober 2016

Raamatuturg: Adolf Hitler „Minu võitlus“

2015. aastal põhjendas kirjastuse Tänapäev peatoimetaja, miks nad ei annaks „Mein Kampfi“ eesti keeles välja sellega, et avaldajale jääks igal juhul tugev märk külge, tsiteerin: „…ükskõik, mis sa oled siis enne avaldanud, sul tekib selline kuulsus, et sa oled just "Mein kampfi" avaldaja ja ma ei ole kindel, et see on just see kuulsus, mida vaja“.
Minu võitlus. 602 lk.

Esmakordselt tõlgiti Hitleri teos eesti keelde 1934. aastal Fritjof Hallmanni poolt Berliinis. Ajaleht „Waba maa“ kirjutab 8. Augustil 1934, kuidas nende reporter kohtus Saksamaal tõlkijaga ja sirvis kolmes köites valminud teoseid. Raamatud pidavat ootama Eestis ilmumiseks sobivat aega. Minu teada neid tol ajal siin selles tõlkes ei ilmunudki.

2003. aastal tõlkis venekeelsest versioonist esimesed kuus peatükki Peeter Kask. Raamat ilmus Kaitseliidu Veteranide Klubi Saaremaa piirkonna organisatsiooni poolt välja antuna. Lisaks esimestele peatükkidele ilmus seal ka Adolf Hitleri poliitiline testament. Raamatu tiraaž oli mõnisada ja sellest mõned eksemplarid  on ka raamatukogudes, sealhulgas oli ühe saanud Rahvusraamatukogu.

2016. aastal on foorumites ja osta.ee keskkonnas pakkumisel  kahte versiooni eestikeelsest „Minu võitlusest“  Arvatavasti on mõlemad praegu trükikojas paarikümneste tiraažidega välja antud, kasutades “raamat nõudmisel„ (Print on Demand) lahendust. „Raamat nõudmisel“ võimaldab tellida täpselt nii suure tiraaži, kui suur nõudlus on ja vajadusel kasvõi ühe eksemplari kaupa hiljem juurde tellida. Kirjutan „Raamat nõudmisel“ teenusepakkujatest ja lahendustest lähikuudel pikemalt.

Praegu liikvel olevatest versioonidest on üks arvatavasti 2003. aasta Peeter Kase tõlke uusväljalase. Arvestades, et neid on aasta jooksul vähemalt 10 eksemplari silma jäänud, usun, et tegu on praegu trükitud raamatuga. Kuna ei ole 2003. aasta raamatut näinud, tuginen internetist leitud infole, kus kirjas, et raamatus on 68 lk, samas praegu liikvel olevas on 164 lehekülge. Selles raamatus ilmusid siis ainult esimesed 6. peatükki  ja raamatu hinnad osta.ee oksjonitel on jäänud 29 ja 55 euro vahele, keskmiselt 40 euro lähedale.
Minu võitlus 164 lk.

Teine raamat, mis sel aastal müügile on tulnud, peaks sisaldama kogu „Mein kampfi“ sisu, kirjelduses öeldakse, et täielikult tõlgitud. Raamatus on kokku 602 lehekülge. Kui esialgu oli raamatu müügikuulutuse all kirjas, et trükitud vaid 10 eksemplari, siis praegu on kirjas, et antud hetkel trükitud 20 eksemplari. Küllap tiraaž kasvab koos huviga. Praegu on raamatuid müüdud nii 60-70 euroga, kui 150-160 euroga.

Internetist saab lugeda, et raamat või osa sellest olevat Kaitsepolitsei poolt ära keelatud. Samas mingeid fakte selle kohta leida ei õnnestunud. On küll artikkel, kus Kapo esindaja räägib „Mein kampfist“ ja viha õhutamisest, aga mingit keeldu ei tundunud siiski järgnevat. 2015. aasta lõpus möödus 70. aastat Hitleri surmast ja sellega seoses kadusid ka autoriõigustega seotud piirangud. Arvatavasti sellest ka nende kahe raamatu turule tulek.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar