neljapäev, 20. oktoober 2016

Raamatuturg: Eestikeelne koraan

Koraan ilmus esmakordselt eesti keeles alles 2007. aastal. Väljaandjaks oli Avita kirjastusele kuuluv kaubamärk Bit. Enne jõule ilmunud tuhandene tiraaž müüdi läbi ühe päeva jooksul. 2008. aasta alguses ilmus eelnevast erineva kaanekujundusega teine tuhandese tiraažiga trükk. Ka see müüdi suhteliselt kiiresti läbi ja eestikeelne koraan on olnud kuni siiani nõutud raamat. 2015. aastal andis kirjastus Avita välja koraani kordustrüki, mis on poodides saadaval hinnaga 45-55 eurot.

Koraani tõlkis araabia keelest Haljand Udam, toimetas Amar Annus ja kommentaarid ning järelsõna on kirjutanud Jaan Lahe. Kujundanud Catherine Zarip, illustratsioonid Toomu Lutter.

Koraan jaguneb 114 peatükiks ehk suuraks. Koraani struktuur ei ole kronoloogiline nagu piibel., peamiselt sisaldab koraan hoiatusi ja käske. Koraanis sisalduvad vihjed on üldjuhul tavalugejale mõistetamatud, seetõttu on selle lugemisel vajalikud sisu tõlgendused. Ka eesti keeles on olemas  nii paber, kui allalaetavaid e-raamatuid koraani mõistmiseks.

Raamat maksis 2007-2008 poes 600 eesti krooni. Kuna peaaegu kaheksa aastat oli koraan poodides läbimüüdud,  kujundas järgnevad aastad hinda nõudmise pakkumise suhe. Raamat ilmus kahe erineva kaanekujundusega. Üks, rohelisest sametist kaaned kuldse kirjaga „Koraan“ ja teine  kuldsete ornamentidega, keskel kuldne tekst. Viimase kaaned sametist ei olnud. 2015. aasta kordustrüki kaanekujundus on visuaalselt kahe eelmise vahepealne.


Ornamentidega koraani hind osta.ee oksjonitel on jäänud 35 ja 50 euro vahele. Samas sametist kaantega koraan maksab 60 kuni 80 eurot. Mõnel juhul on hind isegi üle saja euro küündinud.


Koraani kordustrükk ei ole saanud sellist tähelepanu, nagu raamat sai esmakordselt ilmudes. Võimalik, et see tähendab mingil hetkel ka raamatupoodides soodushinnaga müüki sattumist. Hoiab silmad lahti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar