esmaspäev, 7. november 2016

Raamatuturg: Walt Disney. Piilupart, Miki ja teised.


Esimesed Walt Disney raamatud ilmusid Eestis esimese vabariigi ajal. 1936-1937. aastatel ilmus kirjastuselt Maaling kuus raamatut, muu hulgas aabits „Miki-Hiire ABD“.  Ka esimese Eestis valminud joonisfilmi „Kutsu-Juku seiklusi“ peategelase tegelaskuju loomisel oli eeskujuks Walt Disney Miki-Hiir. Kirjutan kõigist kuuest Miki-Hiire raamatust tulevikus pikemalt.

Nõukogude Eestis oli 1972-1973. aastatel lühike Disney periood. 1973. aastal anti välja Edgar Arnoldi koostatud „Walt Disney elu ja muinasjutud“ ja 1972. aastal koomiksikogumik „Piilupart, Miki ja teised“, viimane sai järgmisel aastal ka kordustrüki. Raamat oli tõlgitud soomekeelsetest Aku Ankka ajakirjadest, tegelasteks lisaks Mikile ja Donaldile Kupi ja Pluto, oravad Tiku ja Taku ja veel mitmed teised Disney tegelased. Järgmised Walt Disney teosed ilmusid pea kolmkümmend aastat hiljem juba taasiseseisvunud Eesti Vabariigis.

Koomiksiraamatu „Piilupart, Miki ja teised“ ühekordne ilmumine tegi sellest kultusliku ja nõutud raamatu. Oma väärtuse on raamat siiani säilitanud, küllap nii nostalgia kui uute koomiksisõprade toel.
                                                                                                              

Piilupart, Miki ja teised pensionisambaks?


2006. aastal müüdi heas korras koomiksikogu 100 Eesti krooniga. Aastatel 2012-2016 on hinnad oksjoniportaalis suhteliselt stabiilsed püsinud. Kehvas seisukorras, kaaned lahti või väga kulunud ja määrdunud raamatu võib saada 5-6 euro eest. Rahuldavas korras, kulunud ja kergelt määrdunud kaantega raamatute hinnad on jäänud 15 ja 25 euro vahele.

Väga heas korras raamatu „Piilupart, Miki ja teised“ võib üldjuhul saada 40 euroga. 2015. aastal kalleim eksemplar vahetas omanikku 67.30 euro eest.

Viimase kümne aastaga on raamatu hind kerkinud pea kümne kordseks. Investeering missugune.



1936-1937. aastal ilmunud raamatutest (Miki-Hiir tondilossis, Miki-Hiir metsikus läänes, Miki-Hiir esitab jutu Peeter ja Peet, Miki-Hiire ABD,  Miki väiksed nõbud ja Noa laev „Ark“) teen tutvustused ja ülevaated tulevikus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar